Ryby i owoce morza można smażyć w gęstym cieście naleśnikowym z mąki, mleka, śmietanki, wody lub piwa z dodatkiem jajek, soli, oliwy lub masła. W cieście smaży się filety z białych, niezbyt tłustych ryb, śledzie, sardynki, krokiety rybne oraz krewetki, kalmary, mule i żabie udka. Filety można nadziewać farszem z ryby, warzyw lub grzybów, rolować i spinać szpilką lub wykałaczką, a następnie zanurzać w cieście i smażyć. Kawałki smażonych ryb nie powinny być zbyt duże, ponieważ ciasto spali się, zanim ryba ”dojdzie” w środku. Ryby w cieście podaje się z gorącymi ostrymi sosami w sojerce, kawałkami cytryny lub z majonezem. Usmażonej ryby nie należy polewać sosem przed podaniem, gdyż ciasto rozmięknie i odpadnie od ryby.

Smażenie ryb i owoców morza w cieście

1. Przygotować ciasto ze 125 g mąki, 200 ml piwa, 1 jajka lub 2 białek i 1/4 łyżeczki soli. Ciasto powinno być gęste, aby się trzymało ryby.
2. Ryby lub owoce morza skropić cytryną, a po 20 minutach osuszyć i obtoczyć w mące.
3. Kawałki ryby lub owoce morza zanurzyć w cieście. Jeśli jest za rzadkie – dodać mąki, jeśli za gęste – dodać płynu.
4. Na patelni rozgrzać tyle oleju, by ryba w nim pływała. Wkładać porcjami tak, aby jeden kawałek nie dotykał drugiego.

Ryba w cieście

  • Czas przgytowania: 1 godzina
  • Składniki:
  • 600 g sandacza
  • Ciasto:
  • 150 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka stopionego masła
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • kilka gałązek zielonej pietruszki

Przygotowanie:
Przygotować ciasto: do mąki z solą i pieprzem wlać mleko, dodać rozpuszczone masło, jajka i dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut. Z oczyszczonego sandacza wyjąć ości, pokroić na kawałki, dokładnie osuszyć, oprószyć mąką i posolić. Zanurzać w cieście, smażyć porcjami, na małym ogniu, żeby ryba usmażyła w środku. Usmażone kawałki ryby przełożyć do ciepłego piekarnika, aby nie wystygły. Po usmażeniu ryby wrzucić na patelnię zieloną pietruszkę i podsmażyć. Rybę przełożyć na półmisek, przybrać gałązkami zielonej pietruszki. Podawać z zieloną sałatą i ostrymi sosami. Na kresach do ryby smażonej w cieście podawano gorący kompot z suszonych śliwek.